Projekty a kampane

Dobrovoľní laickí poradcovia

V roku 2019 sme sa spolu s mnohými štipendistami Divých makov zúčastnili skvelého projektu laických poradcov. Naši „Mladí lídri“ tak získali možnosť posunúť sa vo svojich líderských schopnostiach vpred a vďaka svojej usilovnej práci a skvelej lektorke Janette Mazíniovej Motlovej mnohí z nich aj úspešne absolvovali záverečné skúšky tohto projektu.

Projekt laických poradcov vznikol na základe čatého nepochopenia rómskych detí  v „nerómskom“ prostredí, z čoho vyplýva potláčanie ich rómskeho ja. Niekedy ich rómsku identitu nevedomky potláča aj okolie, pre ktoré nie je vždy ľahké nájsť ľudí, ktorí by vedeli v istých situáciách poradiť. Aj preto nezisková organizácia Od emócií k poznaniu – Eduma v spolupráci s našim združením prišla s projektom, vďaka ktorému môžeme spoločne pomôcť adoptívnym a profesionálnym rodinám a ich rómskym deťom.

Práca laických poradcov je veľmi zmysluplná a pomáha mnohým rodinám, čo vidieť aj na základe reakcie jednej z mamičiek, ktorá nám poslala referenciu na web: „Mala som možnosť stráviť pár dní s mladými poradcami na víkendovom pobyte. Sú to zrelí, sebavedomí ľudia s veľkým srdcom. Ich ochota pomáhať ma dojíma a dáva nádej, že mladí ľudia vedia aj dávať a nielen brať. Pre našu dcéru sa vďaka nim otvoril nový svet, v ktorom môže byť Rómstvo aj pekné, veselé a bláznivé a nemusí byť len o ťažobe. Odrazu sa naša adoptívna dcéra veľmi rada pochválila medzi svojimi spolužiakmi, prvákmi, že okrem anglického jazyka vie aj trochu rómsky jazyk a že má veľkú rómsku kamošku, ktorá má náhodou rovnaké meno ako ona. Ďakujeme Edume, Janette a všetkým dobrovoľným poradcom za úžasný emotívny víkend, ktorý bol snáď len začiatkom!“

Práve vďaka Vám, našim darcom máme možnosť pomôcť a ovplyvniť osudy viacerých detí, podporiť ich na ceste za vzdelaním a posúvaním vpred svojej komunity. Vďaka podpore našich darcov  dávame životné šance tým ktorí to najviac potrebujú, a meníme ich osudy krôčik po krôčiku. Boli by sme nesmierne radi, keby ste sa aj Vy stali našim darcom a podporili naše aktivity, ktoré dávajú šancu vytvoriť na Slovensku novú rómsku generáciu- vzdelanú, usilovnú, sebavedomú a hrdú.