Deti

Paulína Čurejová

Vek: 14 Talent: divadelný Štipendium: 250 

Volám sa Paulína a žijem v rómskej osade Podsadek neďaleko Starej Ľubovne. Otec pracuje ako smetiar, mama nepracuje, mám ešte dvoch starších bratov. 

Práve končím 8. ročník na základnej škole v Podsadku. Okrem školy chodím štvrtým rokom aj na ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni, literárno-dramatický odbor. Veľmi rada reprezentujem ZUŠ, ale aj svoju ZŠ v prednese, tvorivom písaní, v divadle i v tanci. Veľmi túžim po skončení základnej školy ísť študovať na konzervatórium v Košiciach, hudobno-dramatický odbor.

Aktívne sa zúčastňujem na súťažiach tvorivého písania v slovenskom jazyku, ale aj v rómskom jazyku. Zúčastňujem sa aj recitačných súťaží v rómskom aj slovenskom jazyku ako napr. súťaže Rómovia recitujú, Amari romaňi čhib, ktorú som aj vyhrala. Na týchto súťažiach sa mi veľmi darí. Najradšej prednášam prózu. 

Moje pani učiteľky hovoria, že dokážem veľmi krásne precítiť dej a emocionálne takto pozitívne vplývať na poslucháča.

Taktiež som bola súčasťou mentorského programu „Schopné deti ETP Slovensko“.

Veľmi rada čítam aj knihy, skôr od rómskych autorov, no knihy sú veľmi drahé a mamka mi na ne peniaze nemôže dať. 

Pochádzam zo sociálno- znevýhodňujúceho prostredia. Momentálna finančná situácia doma mi neumožňuje nástup na konzervatórium v Košiciach. Rodičia mi nebudú vedieť umožniť  študovať mimo mesta a byť na internáte kvôli našej finančnej situácii. Preto som sa prihlásila do Divých makov. 

Financie by som aktuálne potrebovala hlavne na pomôcky na ZUŠ ako sú zošity, kostýmy, obuv, na knihy a v budúcnosti na internát a stravu na strednej škole.